Що перше спадає на думку при словосполученні «напій богів»? Ну, вірно – какао. Найдавніший, з багатою історією, але відмінно вписався в сучасний ритм #встигнутивсе. Відійдімо від стереотипів, ніби какао – це тільки вдома, під ковдрою, та на зірки дивитися. Не забувай, з чого робиться справжнє какао: з какао-бобів! А вже вони-то настільки багатогранні, що ми вирішили присвятити їм, як і напою з чудовим назвою какао, окрему статтю. В якій і вирішимо, чи корисно какао, а також скільки його можна (і навіть потрібно) пити.
Відразу відзначимо, що какао-боби спочатку проходять кілька ступенів обробки (ферментації, сушіння, обсмажування, подрібнення і розмелювання). Після цього масу відправляють або на виробництво шоколаду, або роблять з нього какао-порошок.
Корисні властивості какао
З дитинства ми пам’ятаємо: що смачно, то не дуже корисно. Але це не про какао! Ми вже згадували вище, що основа «напою богів» – плоди дерева theobroma cacao, простіше кажучи – какао-боби.
Їх склад дуже корисний і настільки дієвий, що відразу ж спадає на думку думка: чому люди досі НЕ вживають какао настільки часто, як чай або кава? Давайте виправимо нарешті цю несправедливість і розкладемо все по поличках.
Отже, розповімо докладніше про користь какао-бобів, як основний інгредієнт напою какао:
– теобромін – це стимулятор, Який входить до складу сирого какао. Він здатний істотно гальмувати процес старіння на клітинному рівні і захищає клітини від атаки вільних радикалів.
– поліфеноли сирого какао регулюють метаболізм, надають шкірі тонус, а організму – енергії. А також, поліфеноли – це природний відмінний пребіотик.
– Марганець, селен, хром, магній і легка форма заліза в складі какао – це надійні захисники вашого імунітету.
– Триптофан в складі какао-бобів подає сигнал мозку, що можна розслабитися і насолоджуватися життям.
– Особливий тип клітковини в поєднанні з магнієм стимулює і покращує роботу кишечника.
– Какао-боби знижують ризик розвитку цукрового діабету, оскільки безпосередньо впливають на резистентність до інсуліну.
– Зміцнюють стінки судин зсередини, тим самим запобігаючи хвороби серця
Какао: користь для мозку
Ми вже розібралися з тим, які ж чудеса творить какао з нашим організмом. Але є ще дещо цікаве: какао також стимулює роботу мозку, і на цю тему вченими проводилися всілякі дослідження та експерименти.
І ось одне з них. Результати дослідження опубліковано: журнал Neurology. Суть експерименту полягала в тому, що вчені попросили 60 осіб, чий середній вік становив 73 роки, випивати щодня по 2 чашки какао. При цьому, для отримання більш точних даних, піддослідним сказали не вживати шоколад.
В результаті, у 88% людей покращився кровообіг мозку, а також піддослідні здали тест на пам’ять з кращими результатами, ніж було до початку експерименту. Тепер у лікарів є вагомі причини, щоб проводить лікування і профілактику деяких хвороб, пов’язаних з роботою мозку – в тому числі, хвороби Альцгеймера.
У дослідженні, яке проводилося між американськими студентами, зроблені схожі висновки. Добровольці вибірково пили какао, розчин кофеїну, суміш кофеїну і какао, і просто напій, який був схожий на какао лише за смаком. Студенти обирали напої наосліп – тільки через трубочку і з прищіпкою на носі.
До чого прийшли вчені після цього. Какао дійсно покращує уважність і мислення, допомагаючи вирішувати студентам більш складні завдання. Крім того, какао, на відміну від кави, де кофеїну набагато більше, не викликає відчуття тривожності. А скоріше навпаки – студенти відзначали, що у них додавалося сил і пропадала втома.
А ось користь какао з молоком – прозаїчна та очевидна. Такий напій дарує відчуття насичення. Його радять пити дітям перед школою для більшої активності, а дорослим – іноді в якості перекусу, щоб підкріпитися.
В цілому, це найкорисніший, безпечний і тонізуючий напій, Який полюбився всім нам з раннього дитинства. Какао – це смачно, комфортно, тепло, ароматно, а головне – корисно.