Головна · Корисно знати · Какао – напій для всіх: у чому його секрет?
07/04/2020

Какао – напій для всіх: у чому його секрет?

Що перше спадає на думку при словосполученні «напій богів»? Ну, вірно – какао. Найдавніший, з багатою історією, але відмінно вписався в сучасний ритм #встигнутивсе. Відійдімо від стереотипів, ніби какао – це тільки вдома, під ковдрою, та на зірки дивитися. Не забувай, з чого робиться справжнє какао: з какао-бобів! А вже вони-то настільки багатогранні, що ми вирішили присвятити їм, як і напою з чудовим назвою какао, окрему статтю. В якій і вирішимо, чи корисно какао, а також скільки його можна (і навіть потрібно) пити.
Відразу відзначимо, що какао-боби спочатку проходять кілька ступенів обробки (ферментації, сушіння, обсмажування, подрібнення і розмелювання). Після цього масу відправляють або на виробництво шоколаду, або роблять з нього какао-порошок.
Корисні властивості какао
З дитинства ми пам’ятаємо: що смачно, то не дуже корисно. Але це не про какао! Ми вже згадували вище, що основа «напою богів» – плоди дерева theobroma cacao, простіше кажучи – какао-боби.
Їх склад дуже корисний і настільки дієвий, що відразу ж спадає на думку думка: чому люди досі НЕ вживають какао настільки часто, як чай або кава? Давайте виправимо нарешті цю несправедливість і розкладемо все по поличках.
Отже, розповімо докладніше про користь какао-бобів, як основний інгредієнт напою какао:
– теобромін – це стимулятор, Який входить до складу сирого какао. Він здатний істотно гальмувати процес старіння на клітинному рівні і захищає клітини від атаки вільних радикалів.
– поліфеноли сирого какао регулюють метаболізм, надають шкірі тонус, а організму – енергії. А також, поліфеноли – це природний відмінний пребіотик.
– Марганець, селен, хром, магній і легка форма заліза в складі какао – це надійні захисники вашого імунітету.
– Триптофан в складі какао-бобів подає сигнал мозку, що можна розслабитися і насолоджуватися життям.
– Особливий тип клітковини в поєднанні з магнієм стимулює і покращує роботу кишечника.
– Какао-боби знижують ризик розвитку цукрового діабету, оскільки безпосередньо впливають на резистентність до інсуліну.
– Зміцнюють стінки судин зсередини, тим самим запобігаючи хвороби серця

Какао: користь для мозку
Ми вже розібралися з тим, які ж чудеса творить какао з нашим організмом. Але є ще дещо цікаве: какао також стимулює роботу мозку, і на цю тему вченими проводилися всілякі дослідження та експерименти.
І ось одне з них. Результати дослідження опубліковано: журнал Neurology. Суть експерименту полягала в тому, що вчені попросили 60 осіб, чий середній вік становив 73 роки, випивати щодня по 2 чашки какао. При цьому, для отримання більш точних даних, піддослідним сказали не вживати шоколад.
В результаті, у 88% людей покращився кровообіг мозку, а також піддослідні здали тест на пам’ять з кращими результатами, ніж було до початку експерименту. Тепер у лікарів є вагомі причини, щоб проводить лікування і профілактику деяких хвороб, пов’язаних з роботою мозку – в тому числі, хвороби Альцгеймера.
У дослідженні, яке проводилося між американськими студентами, зроблені схожі висновки. Добровольці вибірково пили какао, розчин кофеїну, суміш кофеїну і какао, і просто напій, який був схожий на какао лише за смаком. Студенти обирали напої наосліп – тільки через трубочку і з прищіпкою на носі.
До чого прийшли вчені після цього. Какао дійсно покращує уважність і мислення, допомагаючи вирішувати студентам більш складні завдання. Крім того, какао, на відміну від кави, де кофеїну набагато більше, не викликає відчуття тривожності. А скоріше навпаки – студенти відзначали, що у них додавалося сил і пропадала втома.
А ось користь какао з молоком – прозаїчна та очевидна. Такий напій дарує відчуття насичення. Його радять пити дітям перед школою для більшої активності, а дорослим – іноді в якості перекусу, щоб підкріпитися.
В цілому, це найкорисніший, безпечний і тонізуючий напій, Який полюбився всім нам з раннього дитинства. Какао – це смачно, комфортно, тепло, ароматно, а головне – корисно.

останні новини

Шлях Какао від Боба
Досі вважалося, що какао напої готуються виключно з какао-порошку, а десерти - з імпортного шоколаду. А як щодо напою виготовленого з 100% какао тертого, тобто до віджимання какао-масла? Чи плитки шоколаду, власноруч створеної з какао тертого та какао-масла ?
Походження WOW CACAO
Країна походження WOW CACAO 100% – Нідерланди. Саме у цій країні в 1825 році розробили технологію по розділенню какао-маси на какао-масло та какао-порошок. Ми обрали для Вас найкращі смаки, аромати та кольори! А тепер поговоримо трошки про...
Чим натуральне какао відрізняється від алкалізованого?
Для чого була запроваджена алкалізація та які переваги вона надає? Алкалізація була запроваджена для покращення розчинності какао, підсилення шоколадного смаку та розкриття індивідуальних кольорів какао. Все...

Бажаете отримувати
останні новини?